Web development este o sintagma care cuprinde mai multe operatiuni, pornind de la crearea unui website, de la designul acestuia, pana la aplicatiile online care ruleaza in spatele designului, asigurand buna functionalitate a acestuia si facilitate in administrarea paginilor. Web development poate include, dupa caz, web design, web programming si database management.
Exista o serie de instrumente de baza folosite in web development, precum limbaje de programare (HTML, CSS si Java Script), dar si sisteme de management al continutului (WordPress, Joomla, Drupal, etc).
Web development are trei sectiuni: front-end development, back-end development si full-stack development.
Front-end development este partea vizibila a activitatii de web development, acea parte a site-ului, aplicatiei sau produsului digital cu care utilizatorul interactioneaza direct. De regula, de partea de front-emd development se ocupa web designerii.
Pentru aceasta activitate este nevoie de multa creativitate, simt artistic, precum si de cunostinte tehnice specifice – limbaje de programare: HTML, CSS, Java Script si frameworks precum React, Bootstrap, Backbone, etc.
Responsabilitatea principala a unui front-end developer este de a furniza website-uri care arata si functioneaza in parametri optimi pe orice fel de dispozitiv (responsive), de a efectua testarile necesare astfel incat sa nu existe alte elemente care sa afecteze buna functionare a website-ului (de exemplu, virusi) sis a se asigure ca modul de structurare al website-ului precum si continutul acestuia respecta bunele practici SEO, pentru a facilita o ierarhizare optima in motoarele de cautare.
<Back-end development se concentreaza pe functionalitatea site-ului. Developerul de back-end va crea framework-ul de baza, se va ocupa de mentenanta si se va asigura de functionarea sa optima, aceasta implicand: interactiunile cu baza de date sau bazele de date, daca sunt mai multe, autentificarile userilor, configurari ale serverelor, retelelor, hostingului.
Practic, back-end development se ocupa de tot ceea ce este in spate interfetei de lucru, cea cu care clientul interactioneaza si de care se ocupa front-end developerul.
Mentinerea functionalitatii unui website este extrem de importanta; mai ales in cazul acelor website-uri cu multe pagini, cum ar fi enciclopediile digitale sau magazinele online, o functionalitate defectuasa atrage, imediat, dezinteresul clientilor si evitarea accesarii website-ului respectiv.
Resposivitatea si viteza de inacrcare a website-ului sunt doi parametri primordial de urmarit pentru back-end developeri. In back-end design se folosesc limbaje de programare precum PHP, Python, dar si instrumente precum MySQL, Oracle si Git.
Full-stack development reprezinta un intreg alcatuit din activitatea de front-end development si back-end development. Specialistii in full stack management cunosc o mare varietate de limbaje de programare, frameworks si instrumente, fiind foarte versatili, de regula fiind folositi pe post de coordonotori de proiecte de web development.
Acestor specialisti le sunt foarte binecunoscute toate etapele procesului, astfel incat se pot ocupa, foarte bine, de completarea unui proiect de web development de la inceput pana la final, de la partea de front-end pana la detaliile de back-end care sa asigure o buna functionalitate a website-ului.
Evident, a avea un fundament din ambele parti, front-end si back-end este un element de dorit pentru orice profesionist in domeniu. Implicit, lucrand ani la rand proiecte de acest gen, contactul cu ambele segment este inevitabil, astfel incat dubla specializare se intampla, in multe cazuri in mod absolut natural.